Szépasszony Lunáris Kalendáriuma 2018

13141516171819
HétfőKeddSzerdaCsütörtökPéntekSzombatVasárnap
SzilviaAlízAlbert, LipótEdmond, ÖdönHortenzia, GergőJenőErzsébet, Liza
A cukorbetegség világnapjaA költészet napjaNemzetközi diáknap
November 2017
Jógaböjt


Szervezetünk számára megkezdődik
a biológiai tél - a vese és a húgyhólyag érzékennyé

C
Újhold 12:42
Ekkor legmagasabb a dagály.
Böjtölünk, mert egészségesek akarunk maradni.
Álmokban és szeretetben semmi sem lehetetlen.
Arany János
válik.
haircutforce_fallgassingirrigationwashingforce_fall
SzűzMérlegSkorpióNyilas
föld-gyökérlevegő-virágvíz-levéltűz-termés

A Mérleg a vesére, a vértisztításra és a testnedvek egyensúlyára hat.

 

tartalomjegyzék

A bolygók mozgása 2017-ben

 

A Vénusz a legfényesebb bolygó, januárban és februárban a nyugati horizonton esthajnalcsillagként figyelhető meg. Márciusban rövidül a láthatósága, és a hónap végén eltűnik a Nap fényében. Áprilisban reggeli keleti égen mutatkozik meg hajnalcsillagként. Leghamarabb, még teljes sötétségben, júliusban és augusztusban kel fel. Ezt követően egyre később jelenik meg: novemberben már csak hajnalban látható, és decemberben teljesen eltűnik az égboltról. A Marsra a vöröses szín jellemző. Januártól májusig csak alig láthatóan világít az esti égbolton, szeptembertől reggelenként Keleten figyelhető meg. Kedvezőbb időszak a Mars megfigyelésére majd csak 2018 júliusában várható. A Jupiter a Szűz és a Mérleg csillagképeken halad át. Az év elején éjfél után lesz látható, áprilisban pedig egész éjszaka fenn marad az égen. Augusztusig az esti égbolt nyugati részén szemlélhetjük. Újholdemberben a bolygó hajnalban keleten bukkan fel, és decemberben már reggel felkúszik az égboltra.

 

Szaturnusz egész éveben a Kígyótartó és a Nyilas csillagképek között mozog. Januárban hajnalban Keleten látható, később pedig a reggeli égen. Május folyamán az éjszaka nagy részében villog, egész éjszaka majd júliusban lehet látni. Ezután a láthatósága az esti órákra tolódik, és november végén a bolygó a naplemente fényében tűnik el. A szemmel látható bolygók közül már csak a Merkúr maradt. Ha az időjárás kedvező, március 20. és április 15. között a nyugati horizont fölött figyelhetjük majd meg este, naplemente után. Hajnalcsillagként a Merkúrt reggel keleten szeptember 5. és 30. között és december végén is láthatjuk.

 

A Hold az égbolt legmozgékonyabb bolygója. A Naphoz hasonlóan, a csillagok, a bolygók, és a Hold is kelet-nyugati irányba keringenek. Ennek az az oka, hogy a Föld az ellenkező irányba forog, sőt, a Hold a csillagok között még Kelet felé is tolódik. Azért van ez így, mert a Hold a Föld körül másodpercenként egy kilométeres sebességgel kering. Ezért látjuk minden éjjel más és más csillagok társaságában, és mindig valamivel később kel fel és nyugszik le, mint előző éjszaka. Közben a Hold is változik, különböző fázisokon megy át, mert a Nap mindig más irányból világítja meg. Az alkonyatkor nyugaton látható keskeny sarló este megnő, ilyenkor D betű formája van, egy héttel később, amikor a Nappal szemben helyezkedik el, teliholddá dagad, és egész éjjel látható. Ezután fogyatkozni kezd, a D betű fordított tükörképét veszi fel, és reggel látható. A keskeny sarló, vagy ha úgy tetszik a C betű alakját formázó Hold napkeltekor eltűnik. A két újhold fázis között (szinódikus hónap) átlagosan 29 nap, 12 óra és 44 perc telik el. A Hold mozgás közben gyakran találkozik csillagokkal és bolygókkal, amelyekkel érdekes csillagképeket alkot.

 

mi ez?

Szépasszony Lunáris kalendáriuma

A Hold fázisváltozásainak több évszázados megfigyelése alapján alakultak ki azok a mindennapokra szóló szabályok és gyakorlati tanácsok, amelyeket a holdnaptár 2018. évi kiadásából megismerhetünk és alkalmazhatunk.

A kiadvány egy asztali naptárból és egy olvasókönyvből áll. Az asztali naptárban nyomon követhetjük a hold aktuális állását, és ennek megfelelő életviteli tanácsokat kapunk. Weblapunk tetején ezt a naptárat mutatjuk be korlátozottan. Az olvasókönyv elején változatos érdekességekről találunk írásokat; a második részében pedig egy havi bontású kalendáriumot, és hónapokhoz tartozó földművelési és kertészeti tanácsokat olvashatunk.

Az ez évi könyv kiemelt témája: Hogyan tegyünk rendet magunkban, az agy és a gondolkodás.

A könyv részletes tartalma és egy korlátozott ízelítő a „Tartalomjegyzék” menüpont alatt érhető el.
 rendelés

  • Szállítási költségek:
    • postai utánvét: ~2320 Ft
    • személyes:ingyenes
  • Személyes átvétel címe:
    • ETC Kft 1037 Bp., Csillaghegyi út 19-21.
akció
Megrendelő neve:
Email címe:
Telefon:
Címe:
Átvétel módja:
Megjegyzés:
Cynthia Tested! Valid CSS! Valid XHTML 1.0 Transitional