Szépasszony Lunáris Kalendáriuma 2018

13141516171819
HétfőKeddSzerdaCsütörtökPéntekSzombatVasárnap
SzilviaAlízAlbert, LipótEdmond, ÖdönHortenzia, GergőJenőErzsébet, Liza
A cukorbetegség világnapjaA költészet napjaNemzetközi diáknap
November 2017
Jógaböjt


Szervezetünk számára megkezdődik
a biológiai tél - a vese és a húgyhólyag érzékennyé

C
Újhold 12:42
Ekkor legmagasabb a dagály.
Böjtölünk, mert egészségesek akarunk maradni.
Álmokban és szeretetben semmi sem lehetetlen.
Arany János
válik.
haircutforce_fallgassingirrigationwashingforce_fall
SzűzMérlegSkorpióNyilas
föld-gyökérlevegő-virágvíz-levéltűz-termés

A Mérleg a vesére, a vértisztításra és a testnedvek egyensúlyára hat.

 

tartalomjegyzék

Az idő fajtái

 

A mindennapi életben a közép-európai időt használjuk. Szoláris vagy csillagidőről van szó, ami alapvetően a Napnak az égbolton történő napi mozgásából indul ki. A Nap 12 órakor délen éri el a csúcspontot (kulminál), és 0 vagy 24 órakor alsó kulminálással északra halad. Ez a mozgás azonban látszólagos és a valóságban a Föld saját tengelye körüli forgása okozza. A közép-európai idő a mi földrajzi hosszúságunkon érvényes, pontosabban a Greenwichtől keletre 15° szögtávolságban. Egyúttal ez a középidő is, ami azt jelenti, hogy nem kapcsolódik a tényleges Nap mozgásához. A Nap ugyanis évközben rendszertelenül mozog az égbolton. Ennek oka egyrészt az, hogy a Föld forgási sebessége a Nap körüli elliptikus pályán állandóan változik, másrészt a Föld tengelye ferde, tehát a Nap éves pályája, az ekliptika, az égi egyenlítőhöz viszonyítva ugyancsak ferde, amely mentén az időt mérjük. A közép-európai idő ezért az ún. középnap mozgásából indul ki, amely egyenletesen mozog az égi egyenlítő mentén. Ez az idő felel meg a jelenleg rendszeresen mozgó időmérőknek. A közép-európai idő nemcsak nálunk, hanem az európai országok többségében is érvényes. Nem teljesen indokoltan, ugyanis a Nap napi mozgása például Franciaországban az UT világidőnek jobban mégfelelne. Erről később lesz szó. Még erőteljesebb különbség látható Nyugat-Spanyolországban. Ráadásul előnyösebb, ha az egész Európai Unióban egyfajta idő van.

 

Tavasszal és nyáron nálunk a közép-európai nyári idő érvényes, ami egy órával a közép-európai idő előtt van. Először a háborús és háború utáni években vezették be. A nyári időt 1979 óta évente napjainkig bevezetik, s ez valamit jelez civilizációnk állapotáról. 2015-ben a nyári idő március 29-én, vasárnap lép érvénybe, amikor közép-európai idő szerint hajnali két órakor az órát három órára állítjuk. A nyári idő október 25-én, vasárnap ér véget, amikor közép-európai idő szerint hajnali három órakor két órára állítjuk az órát. A nyári idő tehát az utolsó márciusi vasárnappal kezdődik és az utolsó októberivel ér véget. A változás nálunk ugyanakkor történik, mint azokban az országokban, ahol a normális esetben a közép-európai idő érvényes. Bevezetésének egyedüli magyarázata az energiatakarékosság, ugyanis sehol sem találunk szakmailag megalapozott magyarázatot, ami bevezetését indokolná. Az emberek között ellenben növekszik az elégedetlenség az idő technokrata megváltoztatásával szemben. A mi rendes közép-európai időnk tehát csak öt hónapig van érvényben. A Szovjetunióban uralkodó helyzethez kerülünk közel, ahol egész évben a gyekretnoje vremja volt érvényben - a helyi zónaidőhöz viszonyítva egy órával előbbre volt. Nem lehet csodálkozni azon, hogy az egyedüli helyes időzónánkat az újságírók egy része (talán többsége?) képtelen helyesen megnevezni és azt „télinek" titulálja. A valóságban a téli idő egy órával hátra van a közép-európaihoz képest, és nálunk csak 1946. 12. 1-től 1947. 2. 23-ig volt érvényben.

 

Időzónák

 

A világidőt (UT) a greenwichi délkört figyelembe véve a középnap mozgása szerint számítják ki, és a közép-európai időhöz képest egy órás késésben van. A világidőre épülnek viszont az időzónák, beleértve a közép-európait is. A gömb alakú Földet a Greenwichen áthaladó kezdő délkörtől számítva, egymástól 15°-ra húzódó délkörökkel 24 időzónára osztották. A délkörök a 15° egész számú többszörösével következnek, vagyis 0, 15, 30, 45, 60, 75 fokkal, stb. 7,5 fokkal nyugatra és 7.5 fokkal keletre van az adott zóna határa. Egy-egy zóna egész területén a középen áthaladó délkör helyi ideje az érvényes idő. Az időzónák határa nem követi mindenütt pontosan a délköröket. Több helyen az országhatárokhoz igazodik, hogy egy országon belül azonos legyen az időszámítás. Kína területén, amely 5 időzónába esik, egységes időt használnak, mégpedig a közép-európai időt 8 órát. Indiában közép-európai idő 5 óra 30 perc van érvényben. Ha távoli országba telefonálunk, figyelembe kell vennünk ezeket a különbségeket. Ugyanakkor érvényes, a keletebbre lévő országok időzónái előbbre vannak a mi közép-európai időnknél - Ausztrália 7-9 órával, Japán pedig 8 órával. Ezzel szemben a nyugati országok tőlünk hátrább vannak - az USA keleti része 5-6 órával, nyugati része 9 órával. Tehát ha délután telefonálunk Ausztráliába, a hívott az esti órákban veszi fel a telefont, ha éjfél előtt telefonálunk, reggel vagy délelőtt szól nála a telefon. Ha 23 órakor telefonálunk az Egyesült Államokba, keleten 17 óra lesz, nyugaton pedig 14. Számolnunk kell azonban az egyórás különbséggel, mert már az USA-ban is bevezették a nyári időt. Pontos és részletes adatokat a nyári idő bevezetéséről az interneten lehet szerezni.

 

Atomóra

 

A múlt század hatvanas éveiben kezdik alkalmazni az atomórát. Napjainkban a legtökéletesebb időskálát a pontos cézium atomóra-rendszerrel tartják fenn. Pontossága csodálatraméltó, egy másodpercnyi hiba 2 millió évben egyszer fordul csak elő, tehát segítségével és a speciális megfigyelő műszerek alkalmazásával a tudósok ellenőrizhetik a Föld forgásának rendszertelenségeit, vagy ellenőrizhetik a relativisztikus jelenségeket. Az atomórák működését folyamatosan összehasonlítják. Igy alakul ki az egyezményes koordinált világidő (UTC) és a nemzetközi atomidő (TAI). Az UTC időskálája sokkal kiegyensúlyozottabb, mint például a Föld forgása. Ahhoz, hogy a Föld forgása és az UTC skálája egyensúlyban maradjon, az UTC skálájába szükség szerint szökőmásodpercet beiktatni. Legutóbb 2012. július 1-én közép-európai idő szerint 1 óra előtt helyeztek a skálába egy szökőmásodpercet.

 

 

További részletekhez rendelje meg a kalendáriumot!

 

mi ez?

Szépasszony Lunáris kalendáriuma

A Hold fázisváltozásainak több évszázados megfigyelése alapján alakultak ki azok a mindennapokra szóló szabályok és gyakorlati tanácsok, amelyeket a holdnaptár 2018. évi kiadásából megismerhetünk és alkalmazhatunk.

A kiadvány egy asztali naptárból és egy olvasókönyvből áll. Az asztali naptárban nyomon követhetjük a hold aktuális állását, és ennek megfelelő életviteli tanácsokat kapunk. Weblapunk tetején ezt a naptárat mutatjuk be korlátozottan. Az olvasókönyv elején változatos érdekességekről találunk írásokat; a második részében pedig egy havi bontású kalendáriumot, és hónapokhoz tartozó földművelési és kertészeti tanácsokat olvashatunk.

Az ez évi könyv kiemelt témája: Hogyan tegyünk rendet magunkban, az agy és a gondolkodás.

A könyv részletes tartalma és egy korlátozott ízelítő a „Tartalomjegyzék” menüpont alatt érhető el.
 rendelés

  • Szállítási költségek:
    • postai utánvét: ~2320 Ft
    • személyes:ingyenes
  • Személyes átvétel címe:
    • ETC Kft 1037 Bp., Csillaghegyi út 19-21.
akció
Megrendelő neve:
Email címe:
Telefon:
Címe:
Átvétel módja:
Megjegyzés:
Cynthia Tested! Valid CSS! Valid XHTML 1.0 Transitional