Szépasszony Lunáris Kalendáriuma 2018

13141516171819
HétfőKeddSzerdaCsütörtökPéntekSzombatVasárnap
SzilviaAlízAlbert, LipótEdmond, ÖdönHortenzia, GergőJenőErzsébet, Liza
A cukorbetegség világnapjaA költészet napjaNemzetközi diáknap
November 2017
Jógaböjt


Szervezetünk számára megkezdődik
a biológiai tél - a vese és a húgyhólyag érzékennyé

C
Újhold 12:42
Ekkor legmagasabb a dagály.
Böjtölünk, mert egészségesek akarunk maradni.
Álmokban és szeretetben semmi sem lehetetlen.
Arany János
válik.
haircutforce_fallgassingirrigationwashingforce_fall
SzűzMérlegSkorpióNyilas
föld-gyökérlevegő-virágvíz-levéltűz-termés

A Mérleg a vesére, a vértisztításra és a testnedvek egyensúlyára hat.

 

tartalomjegyzék

Csillagok és csillagképek

 

Az égbolton a csillagokból van a legtöbb. Felhőtlen, sötét éjszakán szabad szem­mel akár háromezer csillagot is láthatunk. A csillagos ég keletről nyugat felé mozog, a csillagok is felkelnek és lenyugszanak. Az ember ősidők óta csillagcsoportokat, csillagképeket alkotott belőlük. Többségüket jellegzetes formájuk alapján ismerjük fel, például van repülő hattyú alakú, szekér vagy W formájú. Épp a csillagképek alap­ján tudjuk azonosítani a csillagokat. Jó látási viszonyok között a Tejutat az égbolton elnyúló homályos sávnak látjuk. Pedig ez is csillagokból áll, amiről kis messzelátóval is meggyőződhetünk.

 

Az égbolt északi részén van két olyan csillag, amelyet mindig ugyanott látunk, s amit sarkcsillagnak hívunk. Legismertebb a Nagy Göncöl, amely lényegében a Nagy Medve, egy nagyobb, kevésbé látványos csillagkép egyik csillagcsoportja. A Nagy Göncöl négy csillaga alkotja a „szekeret", a három csillag pedig a „rudat". Ha a „sze­kér" hátsó két csillagának látszólagos távolságát ötszörösével meghosszabbítjuk, egy fontos csillaghoz, a Sarkcsillaghoz jutunk.

 

A Sarkcsillag északon állandóan világít, s eszerint határozhatjuk meg az égtájakat.

 

Ha a Nagy Göncöl szekerének hátsó oldalától folytatjuk az utat a Sarkcsillagon át, egy W alakú, világos csillagképhez érkezünk. Ez a Kassziopeia csillagkép, amely egy a görög mitológiából ismert etiópiai királynőről kapta a nevét. A Nagy Medvét és a Nagy Göncölt tavasszal csaknem a zeniten találjuk, ősszel viszont Északon és egészen ala­csonyan helyezkedik el. Ezzel szemben a Kassziopeia ősszel jár a legmagasabban, és tavasszal a legalacsonyabban. A tavaszi hónapokban legtisztábban látható csillagké­pek az Oroszlán, a Pásztor és a Szűz. Ezek legfényesebb csillagai a Regulus, az Arctur és a Spica alkotnak tájékozódási mintát, úgynevezett „tavaszi háromszöget". A legszebb nyári csillagképek a Lant, a Hattyú és a Sas, amelyek három fényes csillaga, a Vega, a Deneb és az Altair alkotják a „nyári háromszöget" Az őszt a Pegazus és az Andromeda fémjelzi, de télen is nagyon szép csillagképeket láthatunk, élükön az Orionnal, sőt meg­csodálhatjuk a Bakot, az Ikreket, a nem túl feltűnő Nagy Kutyában fénylő Szíriuszt. Közel a zenithez ott ragyog a Capella, amely azért érdekes, mert valójában sark közeli csillag, vagyis nyáron az északi horizonton láthatjuk. A fényes csillagok télen sokszögű alakzatot alkotnak: a zenittől az óramutatóval megegyező irányban a sárgás Capella, a Bikában a narancssárgás Aldebaran vagy Bujdosók Lámpása, az Orion lábánál a fehér Rigel. Legalacsonyabban a Szinusz, továbbbá a Procyon a Kis Kutya csillagképben, majd a kép­zeletbeli óralap tizedik fokán az Ikrek csillagkép két csillaga: a Castor és a Pollux világít, s mögötte ismét a Capellával, vagyis a Fényescsillaggal találkozhatunk. A sokszögű csil­lagképben az Orion vállán a vöröses Betelgeuse világít.

 

mi ez?

Szépasszony Lunáris kalendáriuma

A Hold fázisváltozásainak több évszázados megfigyelése alapján alakultak ki azok a mindennapokra szóló szabályok és gyakorlati tanácsok, amelyeket a holdnaptár 2018. évi kiadásából megismerhetünk és alkalmazhatunk.

A kiadvány egy asztali naptárból és egy olvasókönyvből áll. Az asztali naptárban nyomon követhetjük a hold aktuális állását, és ennek megfelelő életviteli tanácsokat kapunk. Weblapunk tetején ezt a naptárat mutatjuk be korlátozottan. Az olvasókönyv elején változatos érdekességekről találunk írásokat; a második részében pedig egy havi bontású kalendáriumot, és hónapokhoz tartozó földművelési és kertészeti tanácsokat olvashatunk.

Az ez évi könyv kiemelt témája: Hogyan tegyünk rendet magunkban, az agy és a gondolkodás.

A könyv részletes tartalma és egy korlátozott ízelítő a „Tartalomjegyzék” menüpont alatt érhető el.
 rendelés

  • Szállítási költségek:
    • postai utánvét: ~2320 Ft
    • személyes:ingyenes
  • Személyes átvétel címe:
    • ETC Kft 1037 Bp., Csillaghegyi út 19-21.
akció
Megrendelő neve:
Email címe:
Telefon:
Címe:
Átvétel módja:
Megjegyzés:
Cynthia Tested! Valid CSS! Valid XHTML 1.0 Transitional