Szépasszony Lunáris Kalendáriuma 2018

13141516171819
HétfőKeddSzerdaCsütörtökPéntekSzombatVasárnap
SzilviaAlízAlbert, LipótEdmond, ÖdönHortenzia, GergőJenőErzsébet, Liza
A cukorbetegség világnapjaA költészet napjaNemzetközi diáknap
November 2017
Jógaböjt


Szervezetünk számára megkezdődik
a biológiai tél - a vese és a húgyhólyag érzékennyé

C
Újhold 12:42
Ekkor legmagasabb a dagály.
Böjtölünk, mert egészségesek akarunk maradni.
Álmokban és szeretetben semmi sem lehetetlen.
Arany János
válik.
haircutforce_fallgassingirrigationwashingforce_fall
SzűzMérlegSkorpióNyilas
föld-gyökérlevegő-virágvíz-levéltűz-termés

A Mérleg a vesére, a vértisztításra és a testnedvek egyensúlyára hat.

 

tartalomjegyzék

Hol találjuk meg a bolygókat

 

A bolygókat mindig az ekliptika közelében, vagyis annak a pályának a közelében láthat­juk, amelyen a Nap az égbolton az év folyamán mozog. Azokat a bolygókat, amelyek közel vannak a Naphoz - a Merkúrt és a Vénuszt - szabad szemmel csak reggel vagy este figyelhetjük meg. Ezek az ún. belső bolygók - a földi pálya mentén keringenek a Nap körül. A láthatóság szerint mindkettőt esthajnalcsillagnak nevezzük. A földi megfigyelő úgy látja, nem igen távolodnak a Naptól. A földi megfigyelő számara ezt a távolságot fokban fejezzük ki: a Merkúr a Naptól 27 fokkal távolodik el, a Vénusz rendszerint legfeljebb 47 fokkal. Alkonyatkor és reggel a Vénusz különös fényével hívja fel magára a figyelmet, a Nap és a Hold után ez az égbolt legfényesebb objektuma. Kivételes esetben napköz­ben is láthatjuk, mégpedig legfényesebb állapotában, de tudnunk kell, hogy pontosan hol helyezkedik el, ott kell keresnünk. A Merkúrt szabad szemmel világos nappal a mi földrajzi szélességünkön évente egyszer-kétszer - általában hajnalban vagy alkonyatkor - láthatjuk feltéve, ha minden lehetőséget megragadunk keresésére. Ennek feltétele a tiszta égbolt és a jó láthatóság a megadott irányban. Mindkét bolygó szürkületkor egyedül fénylik az égbolton, de néha árnyékot vet rájuk a Hold sarlója, vagy valamelyik fényes csillag világít a közelükben. Ezek a megfigyelések nagyon hatásosak.

 

breitling replica rolex replica Hublot replica replica uhren

A Marsot, a Jupitert és a Szaturnuszt legjobban éjszaka figyelhetjük meg. Akkor a boly­gók a Nappal szemben vannak - este feltűnnek, éjfélkor érik el a csúcspontot, reggel pedig láthatatlanná válnak. Ellenkező eset akkor fordul elő, amikor két égitest találkozik - ez az ún. konjunkció. A bolygó és a Nap konjunkciója esetén a bolygó nem látható, mert a Nap nagyon megvilágítja. A Föld pályáján belül haladó bolygók - a Merkúr és a Vénusz - konjunkciókor a Föld és a Nap között lehetnek (az ún. alsó konjunkcióról van szó) vagy távol a „Nap mögött vannak" a felső konjunkciókor. A külső bolygók esetében nem kell a konjunkció formáját megkülönböztetni. Jó tudatosítani, hogy a bolygó vagy bolygók és a Nap közeledése csak látszólagos, s a Föld helyzete határozza meg, ahonnan abban az időben mindkét égitestet okkultációban, „egymás fedésében" látjuk. Ezek a bolygók pedig az állatkör csillagképeinek árnyékában jól láthatók. Naponta követhetjük helyzetük változását a csillagok között. Mivel a Nap körül keringő bolygókat a Földről nézzük, amely szintén a Nap körül kering, a két moz­gás jellegzetes pályát, epicikloidot ír le. A bolygó a csillagok között általában egyenesen (direkt, kelet felé) mozog, oppozíció előtt megáll, és visszafelé kezd mozogni (retrográd, nyugat felé). Oppozíció után hosszabb szünetet tart, majd ismét irányt változtat, a mozgás egyenes irá­nyúvá válik. A Mars, a Jupiter vagy a Szaturnusz közben néhány hóna­pon keresztül jellegzetes pályát ír le a Nappal való oppozíció mentén. Ezzel szemben a Merkúr és a Vénusz az alsó konjunkció körüli pályán mozognak, ahol rendszerint eltűnnek a napfényben.

 
 

mi ez?

Szépasszony Lunáris kalendáriuma

A Hold fázisváltozásainak több évszázados megfigyelése alapján alakultak ki azok a mindennapokra szóló szabályok és gyakorlati tanácsok, amelyeket a holdnaptár 2018. évi kiadásából megismerhetünk és alkalmazhatunk.

A kiadvány egy asztali naptárból és egy olvasókönyvből áll. Az asztali naptárban nyomon követhetjük a hold aktuális állását, és ennek megfelelő életviteli tanácsokat kapunk. Weblapunk tetején ezt a naptárat mutatjuk be korlátozottan. Az olvasókönyv elején változatos érdekességekről találunk írásokat; a második részében pedig egy havi bontású kalendáriumot, és hónapokhoz tartozó földművelési és kertészeti tanácsokat olvashatunk.

Az ez évi könyv kiemelt témája: Hogyan tegyünk rendet magunkban, az agy és a gondolkodás.

A könyv részletes tartalma és egy korlátozott ízelítő a „Tartalomjegyzék” menüpont alatt érhető el.
 rendelés

  • Szállítási költségek:
    • postai utánvét: ~2320 Ft
    • személyes:ingyenes
  • Személyes átvétel címe:
    • ETC Kft 1037 Bp., Csillaghegyi út 19-21.
akció
Megrendelő neve:
Email címe:
Telefon:
Címe:
Átvétel módja:
Megjegyzés:
Cynthia Tested! Valid CSS! Valid XHTML 1.0 Transitional