Szépasszony Lunáris Kalendáriuma 2018

13141516171819
HétfőKeddSzerdaCsütörtökPéntekSzombatVasárnap
SzilviaAlízAlbert, LipótEdmond, ÖdönHortenzia, GergőJenőErzsébet, Liza
A cukorbetegség világnapjaA költészet napjaNemzetközi diáknap
November 2017
Jógaböjt


Szervezetünk számára megkezdődik
a biológiai tél - a vese és a húgyhólyag érzékennyé

C
Újhold 12:42
Ekkor legmagasabb a dagály.
Böjtölünk, mert egészségesek akarunk maradni.
Álmokban és szeretetben semmi sem lehetetlen.
Arany János
válik.
haircutforce_fallgassingirrigationwashingforce_fall
SzűzMérlegSkorpióNyilas
föld-gyökérlevegő-virágvíz-levéltűz-termés

A Mérleg a vesére, a vértisztításra és a testnedvek egyensúlyára hat.

 

tartalomjegyzék

Meteoritok

 

Időnként megjelenik naprendszerünkben néhány meteorit raj. Üstökösből, esetleg kis bolygókból származó törmelékről van szó, amelyek a nagy sebesség folytán fényessé válnak, majd eltűnnek. A Föld atmoszféráján egy óra alatt kb. 100 meteorit halad át, amelyek közül csak néhányat veszünk észre. Egy-egy raj meteoritjai általában valamelyik csillagcsoportból szabadulnak ki, amely alapján a nevüket is kapják. 2017-ben a követ­kező rajokat próbálhatjuk meg megfigyelni: A Quadrantidákat január 3-án észak felé; holdsarló hamar lenyugszik le, így remélhetőleg semmi nem gátolja majd a megfigye­lésüket. A Lyridák április 22-én délután csúcsosodnak, és mivel holdsarló csak reggel bukkan fel, a láthatósági körülmények kiválóak lesznek. Július végére a Delta Aquaridák meteorvihar tevékenysége élénkül meg, amelynek július 26-án (az északi) és július 28-án (a déli) lesz a csúcsidőszaka. Ezeket a meteoritokat elsősorban a keleti-délkeleti horizon­ton figyelhetjük meg. A legjelentősebb és legkiszámíthatóbb meteorraj, a Perseidák akti­vitása augusztus 13-án lesz a csúcson, akár 100 meteort is láthatunk óránként, és élénk mozgásukat már három nappal előtte is tetten érhetjük. A Perseidák a zenit körül és az északi horizonthoz közel, viszonylag széles sávban lesznek láthatóak. Sajnos idén a teli­hold utáni holdállás fénye nehezítheti a megfigyelést. Az Orionidákat október 22-én hajnalban láthatjuk az égbolt nyugati részén. Az Orionidák már október 2-ától megfi­gyelhetők, és csak november 7-én tűnnek el teljesen az égről. Újholdember 17-ére esik a Leonidák csúcsidőszaka. Egy sajátosan intenzív meteorrajról van szó, amely időnként meteorviharokat hoz, máskor pedig hiába várjuk - valószínűleg ez utóbbi lesz a helyzet idén is. Mégis próbálja ebben az időszakban távcsövét az Oroszlán csillagképre irányí­tani, hátha... Végül a megbízható Geminidák aktivitása december 14-én csúcsosodik és a Hold fénye csak reggel fogja zavarni egy kissé a megfigyelést. Az Ursidák idén december 22-én lesznek a legintenzívebbek. Vannak olyan évek, amikor különösen gaz­dag meteorzáporral lepnek meg minket. Ilyenkor a meteorok a Kis Medvéből, vagyis a Sarkcsillag környékéről buknak elő.

 

A fentieken kívül kevésbé jelentős meteoritrajokban is gyönyörködhetünk, illetve olyan hulló csillagokban, amelyek egyik rajhoz sem tartoznak, ezért a szakemberek sporadi­kus meteoritokként emlegetik őket. Egyértelműen megkülönböztethetők a műholdaktól és repülőgépektől: gyorsan végighaladnak az égbolton, és az egész jelenség leggyakrab­ban alig egy másodpercig, de legfeljebb csupán néhány másodpercig tart. Érdekesek lehetnek a nagyméretű meteorkövek, a Vénusznál fényesebb meteoritok, amelyek néha olyan fényesek, hogy az égboltot néhány másodpercre be is világítják. Ritka az efféle jelenség, és nagy szerencse kell hozzá, hogy hasonló élmény részesei lehessünk.

 

A jelenségek leíráskor mindig az épp érvényes időt közöljük: a közép-európait vagy a közép-európai nyári időszámítás szerintit. A képzeletbeli égbolton az égitestek látszó­lagos távolságát fokokban adjuk meg.

 

Megjegyzés: a Hold vagy a Nap orsója szögének átlaga fél fok. Ha megadjuk az égtá­jakat, például az égitestek kölcsönös helyzeténél, gondoljunk arra, hogy az égboltra alul­nézetből tekintünk - azért van a nyugat jobbra, a kelet balra, a földrajzi térképhez képest ellenkezőleg. Az északi irány az égbolton rendszerint felfelé, a déli irány lefelé mutat.

 

 

mi ez?

Szépasszony Lunáris kalendáriuma

A Hold fázisváltozásainak több évszázados megfigyelése alapján alakultak ki azok a mindennapokra szóló szabályok és gyakorlati tanácsok, amelyeket a holdnaptár 2018. évi kiadásából megismerhetünk és alkalmazhatunk.

A kiadvány egy asztali naptárból és egy olvasókönyvből áll. Az asztali naptárban nyomon követhetjük a hold aktuális állását, és ennek megfelelő életviteli tanácsokat kapunk. Weblapunk tetején ezt a naptárat mutatjuk be korlátozottan. Az olvasókönyv elején változatos érdekességekről találunk írásokat; a második részében pedig egy havi bontású kalendáriumot, és hónapokhoz tartozó földművelési és kertészeti tanácsokat olvashatunk.

Az ez évi könyv kiemelt témája: Hogyan tegyünk rendet magunkban, az agy és a gondolkodás.

A könyv részletes tartalma és egy korlátozott ízelítő a „Tartalomjegyzék” menüpont alatt érhető el.
 rendelés

  • Szállítási költségek:
    • postai utánvét: ~2320 Ft
    • személyes:ingyenes
  • Személyes átvétel címe:
    • ETC Kft 1037 Bp., Csillaghegyi út 19-21.
akció
Megrendelő neve:
Email címe:
Telefon:
Címe:
Átvétel módja:
Megjegyzés:
Cynthia Tested! Valid CSS! Valid XHTML 1.0 Transitional