Szépasszony Lunáris Kalendáriuma 2020

28293031010203252627282930010203040506070809101112131415
HétfőKeddSzerdaCsütörtökPéntekSzombatVasárnapHétfőKeddSzerdaCsütörtökPéntekSzombatVasárnapHétfőKeddSzerdaCsütörtökPéntekSzombatVasárnapHétfőKeddSzerdaCsütörtökPéntekSzombatVasárnap
Simon, Szimonetta, SzimónaNárciszAlfonz, ZenóbiaFarkasMariannaAchilleszGyőző, HubertKatalin,Katinka,KatrinVirágVirgilStefániaBrenda, TaksonyAndrás,AndorElzaMelinda, VivienFerenc, Olivia, XavérBarbara, Borbála, BorókaVilmaDöníz, MiklósAmbrusMária, MarionNatália, NatasaJudit, LorettaÁrpádGabriellaLuca, Lúcia, OtíliaSzilárdaValér
Takarékossági világnap,Mindenszentek napjaHalottak napjaA növényvédő szerek elleni harc napjaA nők elleni erőszak megszűntetésének világnapjaAdvent első vasárnapjaAz önkéntesek nemzetközi napjaAdvent második vasárnapjaEzüstvasárnap
November 2019December 2019December 2019December 2019
Újhold 4:39
Ekkor legmagasabb a dagály.
Böjtölünk, mert egészségesek akarunk maradni.
A ma levágott ágak tartósabbak.


D
A reformáció emléknapja,
Az UNICEF napja

Novemberben a legveszélyeztetettebb a tüdő.
Az életpontosan azt adja, amit várnak tőle.
C

Újhold 16:06
Ekkor legmagasabb a dagály.
DAz energia az, ami mindent mozgásba hoz. Arisztotelész


Decemberben a legnagyobb terhelés a vastagbelet éri.
Első nagyed 7:58
A dagály minimális.
Böjtölünk, mert egészségesek akarunk lenni.

Földtávol 5:00
Minden, amit az ember tesz, tükrözi azt, ami benne van.


A Merkúr a Nyilas jegyébe lép 11:00D

Holdtölte 6:12
Ekkor legmagasabb a dagály.
Böjtölünk, mert egészségesek akarunk maradni.
C

A Vénusz a Nyilas jegyébe lép 21:00Christian GodefroyA Vénusz a Bak jegyébe lép 1:00Stuart Lichtmann
irrigationwashingforce_fallforce_fallforce_liftirrigationwashingforce_fallforce_liftgassinggassingforce_fallirrigationwashinggassingforce_liftforce_liftirrigationwashing
SkorpióNyilasBakSkorpióNyilasBakVízöntőVízöntőHalakKosBikaIkrekRák
víz-levéltűz-termésföld-gyökérvíz-levéltűz-termésföld-gyökérlevegő-viráglevegő-virágvíz-levéltűz-termésföld-gyökérlevegő-virágvíz-levél

A Skorpió a nemi és a kiválasztószerveket, a húgyhólyagot, a végbelet és a szexualitást befolyásolja. Székrekedéskor ne hashajtó után nyúljon, próbálja ki a az aszalt szilvát vagy a fügét. Vágjon fel néhány darabot, éjszakára áztassa be vízbe, reggel éhgyomorra igya meg a levet és egye meg a gyümölcsöt - tisztítja a vért, csökkenti a koleszterinszintet, enyhíti az aranyeres panaszokat. Antibakteriális hatása is van.  Müzlihez keverheti, süteményt süthet belőle, baromfi- vagy vadhúshoz is tálalhatja.

Ha böjtöl, ne a diétára, hanem a test megtisztítására összpontosítson.

A Nyilas a combot, a csípőt, a keresztcsontot és a mozgékonyságot befolyásolja. Az izmokat és az izületeket a meleg fürdő, a szauna és a masszázs lazítja le. Egész testét kefével masszírozza át, a bőr vérellátása javul, a pórusokon át távoznak a salakanyagok.  A Holt-tenger sója védi a bőrt a kiszáradástól., ellazítja és kisimítja a kötőszöveteket. A fürdővízhez adjon sót, ideális a 37 fokos víz.

A Skorpió a nemi és a kiválasztószerveket, a húgyhólyagot,a végbelet és a szexualitást befolyásolja. A reggeli nagyon fontos. Ha kihagyja, hajlamossá válik arra, hogy a többi étkezéskor túl sokat egyen. A zabpehely energiát ad, a szacharidjai lassan emésztődnek meg.

A Bak befolyásolja a csontokat, a térdet, a testtartást, a mozgást éa a bőrt. Itt az ideje, hogy tápláló pakolással ápoljuk a bőrünket.

Fürödjön, masszírozza meg a testét, szaunázzon. Vágja és reszelje le a körmeit a kezés és a lábán.

A Vízöntő a lábszárat, a sípcsontot, a bokát, a sarkat és a visszereket befolyásolja. Ha pihen, feküdjön a földre, a talpát pedig merőlegesen helyezze a falra.

 

A Kos a fejre, az agyra, és az életerőre hat. Tanulja meg szeretni és elfogadni önmagát. Erősítse ömbizalmát, tegye rendbe az életét. Írja fel azoknak az embereknek a nevét, akikkel jól érzi magát, akikkal nevetni szokott. * Ha életerőre van szüksége, három héten át igyon meg naponta egy pohár orbáncfűteát..* Ujjaival masszírozza meg a fejbőrét, egy hajtincset addig húzzon, amíg enyhe fájdalmat érez. Ezzel javul a fejbőr vérellátása, a hajhagymák több tápanyagot kapnak.... 

A Bika a nyakat, a mandulát, a szaglást, az ízlelést, a tarkót és a vállalat befolyásolja. Gargalizáljon, ezzel megelőzheti a megfázást.

Ezekben a napokban viseljen sálat.

Ha teliholdkor böjtöl, próbálja ki az ananásznapot. Az ananász  egyebek mellett biotint, B12- és E-vitamint, valamint 16-féle ásványi anyagot és nyomelemet tartalmaz. A bromelin enzim lebontja a fehérjét és megsemmisíti a belekben a parazitákat.

 

tartalomjegyzék

Hol találjuk meg a bolygókat

 

A bolygókat mindig az ekliptikához közel látjuk. Az ekliptika az az út, amit a Nap egy év alatt tesz meg az égbolton. Azokat a bolygókat, amelyek a Naphoz közelebb vannak, mint a Földhöz (a Merkúr és a Vénusz) szabad szemmel csak reggel vagy este láthatjuk. Úgynevezett belső bolygókról van szó, amelyek a Nap körül a földi pálya belső részén keringenek. A láthatóság szerint mindkettőt esthajnalcsillagnak nevezzük. Alkonyatkor vagy hajnalban fényével a Vénusz hívja fel magára a figyelmet. A Nap és a Hold után ez a legfényesebb égitest. Kivételes esetben napközben is látható, mégpedig 2019. január 1. és 7. között. Jó, ha legalább hozzávetőlegesen tudjuk, hol van, hogy fényes nappal is megláthassuk az égbolton. Az említett időpontban a Naptól nyugatra, vagyis jobbra keressük. A Merkúrt szabad szemmel a mi földrajzi szélességünkön alkonyatkor vagy hajnalban évente egyszer- kétszer láthatjuk, ha minden lehetőséget megragadunk a keresésre. De csak jó látási viszonyok mellett gyönyörködhetünk benne. Alkonyatkor mindkét bolygó a horizont felett világít, rendszerint magányosan, időnként legfeljebb a holdsarló halad el, vagy valamelyik fényes csillag világít mellettük. E csillagcsoportok lenyűgöző látványt nyújtanak. A Marsot, a Jupitert és a Szaturnuszt éjszaka legjobban akkor láthatjuk, amikor oppozícióban van a Nappal. Ilyenkor a bolygó a Nappal szemben van - éjszaka feljön, éjfélkor dél felett éri el a legnagyobb magasságot, reggel pedig lenyugszik. Ellenkező eset a két égitest találkozása, úgynevezett konjunkciója. Amikor a bolygó konjunkcióban van a Nappal, olyankor a bolygó nem látható, mert a Nap elárasztja sugaraival. A belső földi pályán keringő bolygók - a Merkúr és a Vénusz - konjunkciójakor a Föld és a Nap között lehetnek (az úgynevezett alsó konjunkcióról van szó), vagy messze a „Nap mögött" vannak a felső konjunkciókor. A külső bolygók esetében csak felső konjunkcióról lehet szó. Jó, ha tudjuk: a bolygók, vagy a bolygók és a Nap egymáshoz közelítése csak látszólagos, és a Föld helyzete határozza meg.

 

A bolygók 2019-ben 

 

A Vénusz, a legfényesebb bolygó láthatósági feltételei nem lesznek túl kedvezők. A keleti horizont környékén az év elejétől márciusig hajnalcsillagként láthatjuk. Ezután eltűnik a Nap fényében, majd decemberben ismét láthatjuk, amikor napnyugta után esthajnalcsillagként figyelhetjük meg a délnyugati horizont felett. A Jupiterrel január 22-én és november 24-én, a Marssal augusztus 24-én, a Szaturnusszal február 18-án és december 11-én, a Merkúrral október 30-án lesz konjunkcióban.

A legvörösebb bolygó a Mars. Ez sem örvendeztet meg bennünket látványával ebben az évben. A Nappal való oppozíciója idején legjobban látható 2018-ban volt és 2020-ban lesz. Akkor kerül a Mars legközelebb a Földhöz, de 2019-ben nagy távcsővel is csak kis korongnak láthatjuk. Az esti égbolton csaknem éjfélig vörös csillagocskaként láthatjuk az év elejétől április végéig. Ekkor a Halak, a Bika és a Kos csillagképen halad át. Március 30-án a Fiastyúk csillagképtől délre, április 3-án az ekliptika „arany kapujánál" láthatjuk, amely a Fiastyúk és a Hiádok között nyílik meg. E csillagcsoporttól északra halad el április 13-án a Mars. Ezután eltűnik a Nap fényében. A reggeli égbolton októberben a keleti horizont felett tűnik fel, és decemberben látható a legjobban. Akkor a Szűz és a Mérleg csillagképben halad majd.

 

A Jupiter a Kígyótartó és a Nyilas csillagaival halad, és az ekliptika legalacsonyabb déli részén helyezkedik el. Az év elején a reggeli égbolton láthatjuk, májusban a horizont felett marad az éjszaka nagyobb részében, majd egész éjszaka, mert június 10-én a Jupiter oppozícióba kerül a Nappal. A bolygót októberig az esti égbolton láthatjuk, később eltűnik a Nap fényében, amivel december 27-én konjunkcióba kerül.

 

A Szaturnusz egész évben a Nyilas csillagai között mozog. Márciusban hajnalban keleten és délkeleten alacsonyan, áprilisban pedig a reggeli égbolton látható. Május folyamán az éjszaka második felében, júniusban és júliusban csaknem egész éjszaka világít. Július 9-én kerül oppozícióba a Nappal. A Szaturnusz ezután az esti órákban látható, majd decemberben eltűnik a lenyugvó Nap fényében.

 

A bolygók közül a Merkúrt szabad szemmel is láthatjuk. Ha kedvező az időjárás, napnyugta után február 15-tól március 10-ig a nyugati horizont felett, június 1-től 30-ig pedig északnyugaton gyönyörködhetünk benne. Reggel keleten augusztus 1. és 25. között, majd november 15-től december 15-ig délkeleten figyelhetjük meg.

 

...

 

További részletekhez rendelje meg a kalendáriumot!

 

 

mi ez?

Szépasszony Lunáris kalendáriuma

A Hold fázisváltozásainak több évszázados megfigyelése alapján alakultak ki azok a mindennapokra szóló szabályok és gyakorlati tanácsok, amelyeket a holdnaptár 2020. évi kiadásából megismerhetünk és alkalmazhatunk.

A kiadvány egy asztali naptárból és egy olvasókönyvből áll. Az asztali naptárban nyomon követhetjük a hold aktuális állását, és ennek megfelelő életviteli tanácsokat kapunk. Weblapunk tetején ezt a naptárat mutatjuk be korlátozottan. Az olvasókönyv elején változatos érdekességekről találunk írásokat; a második részében pedig egy havi bontású kalendáriumot, és hónapokhoz tartozó földművelési és kertészeti tanácsokat olvashatunk.

Az ez évi könyv kiemelt témája: Hogyan tegyünk rendet magunkban, az agy és a gondolkodás.

A könyv részletes tartalma és egy korlátozott ízelítő a „Tartalomjegyzék” menüpont alatt érhető el.
 rendelés

  • Szállítási költségek:
    • postai utánvét: ~2520 Ft
    • személyes:ingyenes
  • Személyes átvétel címe:
    • ETC Kft 1037 Bp., Csillaghegyi út 19-21.
akció

Megrendelő neve:
Email címe:
Telefon:
Címe:
Átvétel módja:
Megjegyzés:
Cynthia Tested! Valid CSS! Valid XHTML 1.0 Transitional