Szépasszony Lunáris Kalendáriuma 2020

28293031010203252627282930010203040506070809101112131415
HétfőKeddSzerdaCsütörtökPéntekSzombatVasárnapHétfőKeddSzerdaCsütörtökPéntekSzombatVasárnapHétfőKeddSzerdaCsütörtökPéntekSzombatVasárnapHétfőKeddSzerdaCsütörtökPéntekSzombatVasárnap
Simon, Szimonetta, SzimónaNárciszAlfonz, ZenóbiaFarkasMariannaAchilleszGyőző, HubertKatalin,Katinka,KatrinVirágVirgilStefániaBrenda, TaksonyAndrás,AndorElzaMelinda, VivienFerenc, Olivia, XavérBarbara, Borbála, BorókaVilmaDöníz, MiklósAmbrusMária, MarionNatália, NatasaJudit, LorettaÁrpádGabriellaLuca, Lúcia, OtíliaSzilárdaValér
Takarékossági világnap,Mindenszentek napjaHalottak napjaA növényvédő szerek elleni harc napjaA nők elleni erőszak megszűntetésének világnapjaAdvent első vasárnapjaAz önkéntesek nemzetközi napjaAdvent második vasárnapjaEzüstvasárnap
November 2019December 2019December 2019December 2019
Újhold 4:39
Ekkor legmagasabb a dagály.
Böjtölünk, mert egészségesek akarunk maradni.
A ma levágott ágak tartósabbak.


D
A reformáció emléknapja,
Az UNICEF napja

Novemberben a legveszélyeztetettebb a tüdő.
Az életpontosan azt adja, amit várnak tőle.
C

Újhold 16:06
Ekkor legmagasabb a dagály.
DAz energia az, ami mindent mozgásba hoz. Arisztotelész


Decemberben a legnagyobb terhelés a vastagbelet éri.
Első nagyed 7:58
A dagály minimális.
Böjtölünk, mert egészségesek akarunk lenni.

Földtávol 5:00
Minden, amit az ember tesz, tükrözi azt, ami benne van.


A Merkúr a Nyilas jegyébe lép 11:00D

Holdtölte 6:12
Ekkor legmagasabb a dagály.
Böjtölünk, mert egészségesek akarunk maradni.
C

A Vénusz a Nyilas jegyébe lép 21:00Christian GodefroyA Vénusz a Bak jegyébe lép 1:00Stuart Lichtmann
irrigationwashingforce_fallforce_fallforce_liftirrigationwashingforce_fallforce_liftgassinggassingforce_fallirrigationwashinggassingforce_liftforce_liftirrigationwashing
SkorpióNyilasBakSkorpióNyilasBakVízöntőVízöntőHalakKosBikaIkrekRák
víz-levéltűz-termésföld-gyökérvíz-levéltűz-termésföld-gyökérlevegő-viráglevegő-virágvíz-levéltűz-termésföld-gyökérlevegő-virágvíz-levél

A Skorpió a nemi és a kiválasztószerveket, a húgyhólyagot, a végbelet és a szexualitást befolyásolja. Székrekedéskor ne hashajtó után nyúljon, próbálja ki a az aszalt szilvát vagy a fügét. Vágjon fel néhány darabot, éjszakára áztassa be vízbe, reggel éhgyomorra igya meg a levet és egye meg a gyümölcsöt - tisztítja a vért, csökkenti a koleszterinszintet, enyhíti az aranyeres panaszokat. Antibakteriális hatása is van.  Müzlihez keverheti, süteményt süthet belőle, baromfi- vagy vadhúshoz is tálalhatja.

Ha böjtöl, ne a diétára, hanem a test megtisztítására összpontosítson.

A Nyilas a combot, a csípőt, a keresztcsontot és a mozgékonyságot befolyásolja. Az izmokat és az izületeket a meleg fürdő, a szauna és a masszázs lazítja le. Egész testét kefével masszírozza át, a bőr vérellátása javul, a pórusokon át távoznak a salakanyagok.  A Holt-tenger sója védi a bőrt a kiszáradástól., ellazítja és kisimítja a kötőszöveteket. A fürdővízhez adjon sót, ideális a 37 fokos víz.

A Skorpió a nemi és a kiválasztószerveket, a húgyhólyagot,a végbelet és a szexualitást befolyásolja. A reggeli nagyon fontos. Ha kihagyja, hajlamossá válik arra, hogy a többi étkezéskor túl sokat egyen. A zabpehely energiát ad, a szacharidjai lassan emésztődnek meg.

A Bak befolyásolja a csontokat, a térdet, a testtartást, a mozgást éa a bőrt. Itt az ideje, hogy tápláló pakolással ápoljuk a bőrünket.

Fürödjön, masszírozza meg a testét, szaunázzon. Vágja és reszelje le a körmeit a kezés és a lábán.

A Vízöntő a lábszárat, a sípcsontot, a bokát, a sarkat és a visszereket befolyásolja. Ha pihen, feküdjön a földre, a talpát pedig merőlegesen helyezze a falra.

 

A Kos a fejre, az agyra, és az életerőre hat. Tanulja meg szeretni és elfogadni önmagát. Erősítse ömbizalmát, tegye rendbe az életét. Írja fel azoknak az embereknek a nevét, akikkel jól érzi magát, akikkal nevetni szokott. * Ha életerőre van szüksége, három héten át igyon meg naponta egy pohár orbáncfűteát..* Ujjaival masszírozza meg a fejbőrét, egy hajtincset addig húzzon, amíg enyhe fájdalmat érez. Ezzel javul a fejbőr vérellátása, a hajhagymák több tápanyagot kapnak.... 

A Bika a nyakat, a mandulát, a szaglást, az ízlelést, a tarkót és a vállalat befolyásolja. Gargalizáljon, ezzel megelőzheti a megfázást.

Ezekben a napokban viseljen sálat.

Ha teliholdkor böjtöl, próbálja ki az ananásznapot. Az ananász  egyebek mellett biotint, B12- és E-vitamint, valamint 16-féle ásványi anyagot és nyomelemet tartalmaz. A bromelin enzim lebontja a fehérjét és megsemmisíti a belekben a parazitákat.

 

tartalomjegyzék

Meteorok 2020-ban

 

Időnként megjelenik naprendszerünkben néhány meteorraj. Üstökösökből, esetleg kisbolygókból származó törmelékről van szó, ami találkozik a Földdel, és a nagy sebesség hatására fényessé válik, majd eltűnik. Az égbolton egy óra alatt kb. 100 meteor jelenik meg, amelyek közül csak néhányat veszünk észre. Egy-egy meteorjai általában valamelyik csillagcsoportból szabadulnak ki, s eszerint nevezik el őket. 2019-ben a következő rajokat figyelhetjük meg:

 

A Quadrantidákat észak körül január 4-ére virradóra láthatjuk. A keskeny holdsarló nem zavarja a megfigyelést. A Lyridák meteorraj tevékenységének maximuma április 22-23- án lesz. Röviddel a telihold után a Hold zavarja meg a látványt. Az Eta Aquaridák maximuma május 6-7-én várható. A holdsarló este nagyon keskeny, fénye nem zavarja a megfigyelést. Július végén tevékenységük csúcspontját érik el a Delta Aquaridák, pontosan 28-29-én. Ezeket a meteorokat elsősorban a keleti és délkeleti horizont felett figyelhetjük meg. A fogyó Hold keskeny sarlója reggel nem zavar a megfigyelésben. A legjelentősebb és legkiszámíthatóbb meteorraj, a Perseidák aktivitása augusztus 12-13-án lesz a csúcson, akár 100 meteort is láthatunk óránként, és élénk mozgásukat már három nappal előtte is megfigyelhetjük. A Perseidák a zenit körül és az északi horizonthoz közel, viszonylag széles sávban lesznek láthatók. Sajnos idén a telihold előtti holdállás fénye nehezítheti a megfigyelést. Az Orionidákat október 21-én este láthatjuk főleg az égbolt nyugati részén. Az Orionidák már október elejétől aktívak, és csak november 7. körül tűnnek el teljesen az égboltról. November 17-én éjfél előtt a Leonidák a legaktívabbak. Különösen intenzív meteorrajról van szó, amely időnként meteorviharokat hoz, máskor pedig hiába várjuk - valószínűleg ez utóbbi lesz a helyzet idén is. Ennek ellenére próbálja ebben az időszakban távcsövét az Oroszlán csillagképre irányítani, hátha történik valami... A megbízható és több színű Geminidák aktivitása december 13-án és 14-én éri el a csúcspontot. Ám a Hold fénye röviddel telihold után megzavarja a megfigyelést.

 

A fentieken kívül kevésbé jelentős meteoritrajokban, illetve olyan hullócsillagokban is gyönyörködhetünk, amelyek egyik rajhoz sem tartoznak, ezért a szakemberek sporadikus meteorokként emlegetik őket. Határozottan megkülönböztethetők a műholdaktól és repülőgépektől: gyorsan végighaladnak az égbolton, és az egész jelenség alig tart egy, de legfeljebb néhány másodpercig. Érdekesek lehetnek a nagyméretű meteorkövek, a Vénusznál fényesebb meteorok, amelyek néha annyira fényesek, hogy az égboltot akár néhány másodpercre is megvilágítják. Ritka az ilyen jelenség, és nagy szerencse kell hozzá, hogy hasonló élményben legyen részünk. Ha véletlenül sikerül mobiltelefonnal rögzítenie egy-egy meteorkő mozgását és a lehető legpontosabban (például GPS-szel) meghatároznia a helyét, a bolygóközi anyagok osztályának tudományos munkatársai hálásak lesznek, ha a videót elküldi a Cseh Tudományos Akadémia Csillagászati Intézetének: http://www.asu.cas.cz.

 

A jelenségek leíráskor mindig az érvényes időt adjuk meg: a közép-európai vagy a közép-európai nyári időt. A képzeletbeli égbolton az égitestek látszólagos távolságát fokokban közöljük. Gondoljunk arra, hogy a Hold vagy a Nap orsójának átlagos szöge fél fok. Ha például az égitestek kölcsönös helyzeténél meghatározzuk az égtájat, tudatosítsuk, hogy az égboltra alulnézetből tekintünk - azért van a nyugat jobbra, a kelet balra, vagyis a földrajzi térképhez képest ellenkező irányban. Az égbolton az észak felfelé, a dél lefelé van.

  

 

mi ez?

Szépasszony Lunáris kalendáriuma

A Hold fázisváltozásainak több évszázados megfigyelése alapján alakultak ki azok a mindennapokra szóló szabályok és gyakorlati tanácsok, amelyeket a holdnaptár 2020. évi kiadásából megismerhetünk és alkalmazhatunk.

A kiadvány egy asztali naptárból és egy olvasókönyvből áll. Az asztali naptárban nyomon követhetjük a hold aktuális állását, és ennek megfelelő életviteli tanácsokat kapunk. Weblapunk tetején ezt a naptárat mutatjuk be korlátozottan. Az olvasókönyv elején változatos érdekességekről találunk írásokat; a második részében pedig egy havi bontású kalendáriumot, és hónapokhoz tartozó földművelési és kertészeti tanácsokat olvashatunk.

Az ez évi könyv kiemelt témája: Hogyan tegyünk rendet magunkban, az agy és a gondolkodás.

A könyv részletes tartalma és egy korlátozott ízelítő a „Tartalomjegyzék” menüpont alatt érhető el.
 rendelés

  • Szállítási költségek:
    • postai utánvét: ~2520 Ft
    • személyes:ingyenes
  • Személyes átvétel címe:
    • ETC Kft 1037 Bp., Csillaghegyi út 19-21.
akció

Megrendelő neve:
Email címe:
Telefon:
Címe:
Átvétel módja:
Megjegyzés:
Cynthia Tested! Valid CSS! Valid XHTML 1.0 Transitional