Szépasszony Lunáris Kalendáriuma 2024

020304050607080910111213141514151617181920
HétfőKeddSzerdaCsütörtökPéntekSzombatVasárnapHétfőKeddSzerdaCsütörtökPéntekSzombatVasárnapHétfőKeddSzerdaCsütörtökPéntekSzombatVasárnap
Melinda, VivienFerenc, Olivia, XavérBarbara, Borbála, BorókaVilmaDöníz, MiklósAmbrusMária, MarionNatália, NatasaJudit, LorettaÁrpádGabriellaLuca, Lúcia, OtíliaSzilárdaValérSzilárdaValérEtelka,AlettaLázár,OlimpiaAugusztaViola,ViolettaTeofil
Az önkéntesek nemzetközi napjaAdvent második vasárnapjaEzüstvasárnapAranyvasárnap
December 2019December 2019December 2020
Első nagyed 7:58
A dagály minimális.
Böjtölünk, mert egészségesek akarunk lenni.

Földtávol 5:00
Minden, amit az ember tesz, tükrözi azt, ami benne van.


A Merkúr a Nyilas jegyébe lép 11:00D

Holdtölte 6:12
Ekkor legmagasabb a dagály.
Böjtölünk, mert egészségesek akarunk maradni.
C

Újhold
17:16


N

A szerelem minden nagy tett kezdete. Kollár
Stuart Lichtmann
gassingforce_fallirrigationwashinggassingforce_liftforce_liftirrigationwashingforce_fallforce_lift
VízöntőHalakKosBikaIkrekRákNyilasBakVízöntőHalak
levegő-virágvíz-levéltűz-termésföld-gyökérlevegő-virágvíz-levéltűz-termésföld-gyökérlevegő-virágvíz-levél

A Kos a fejre, az agyra, és az életerőre hat. Tanulja meg szeretni és elfogadni önmagát. Erősítse ömbizalmát, tegye rendbe az életét. Írja fel azoknak az embereknek a nevét, akikkel jól érzi magát, akikkal nevetni szokott. * Ha életerőre van szüksége, három héten át igyon meg naponta egy pohár orbáncfűteát..* Ujjaival masszírozza meg a fejbőrét, egy hajtincset addig húzzon, amíg enyhe fájdalmat érez. Ezzel javul a fejbőr vérellátása, a hajhagymák több tápanyagot kapnak.... 

A Bika a nyakat, a mandulát, a szaglást, az ízlelést, a tarkót és a vállalat befolyásolja. Gargalizáljon, ezzel megelőzheti a megfázást.

Ezekben a napokban viseljen sálat.

Ha teliholdkor böjtöl, próbálja ki az ananásznapot. Az ananász  egyebek mellett biotint, B12- és E-vitamint, valamint 16-féle ásványi anyagot és nyomelemet tartalmaz. A bromelin enzim lebontja a fehérjét és megsemmisíti a belekben a parazitákat.

 

tartalomjegyzék

kopi ure

Meteorok 2022-ben

 

Időnként megjelenik naprendszerünkben néhány meteorraj. Üstökösökből, esetleg kisbolygókból származó törmelékről van szó, ami találkozik a Földdel, és a nagy sebesség hatására fényessé válik, majd eltűnik. Az égbolton egy óra alatt kb. 100 meteor jelenik meg, amelyek közül csak néhányat veszünk észre. Egy-egy meteorjai általában valamelyik csillagcsoportból szabadulnak ki, s eszerint nevezik el őket. 2019-ben a következő rajokat figyelhetjük meg:

 

A Quadrantidákat észak körül január 4-ére virradóra láthatjuk. A keskeny holdsarló nem zavarja a megfigyelést. A Lyridák meteorraj tevékenységének maximuma április 22-23- án lesz. Röviddel a telihold után a Hold zavarja meg a látványt. Az Eta Aquaridák maximuma május 6-7-én várható. A holdsarló este nagyon keskeny, fénye nem zavarja a megfigyelést. Július végén tevékenységük csúcspontját érik el a Delta Aquaridák, pontosan 28-29-én. Ezeket a meteorokat elsősorban a keleti és délkeleti horizont felett figyelhetjük meg. A fogyó Hold keskeny sarlója reggel nem zavar a megfigyelésben. A legjelentősebb és legkiszámíthatóbb meteorraj, a Perseidák aktivitása augusztus 12-13-án lesz a csúcson, akár 100 meteort is láthatunk óránként, és élénk mozgásukat már három nappal előtte is megfigyelhetjük. A Perseidák a zenit körül és az északi horizonthoz közel, viszonylag széles sávban lesznek láthatók. Sajnos idén a telihold előtti holdállás fénye nehezítheti a megfigyelést. Az Orionidákat október 21-én este láthatjuk főleg az égbolt nyugati részén. Az Orionidák már október elejétől aktívak, és csak november 7. körül tűnnek el teljesen az égboltról. November 17-én éjfél előtt a Leonidák a legaktívabbak. Különösen intenzív meteorrajról van szó, amely időnként meteorviharokat hoz, máskor pedig hiába várjuk - valószínűleg ez utóbbi lesz a helyzet idén is. Ennek ellenére próbálja ebben az időszakban távcsövét az Oroszlán csillagképre irányítani, hátha történik valami... A megbízható és több színű Geminidák aktivitása december 13-án és 14-én éri el a csúcspontot. Ám a Hold fénye röviddel telihold után megzavarja a megfigyelést.

 

A fentieken kívül kevésbé jelentős meteoritrajokban, illetve olyan hullócsillagokban is gyönyörködhetünk, amelyek egyik rajhoz sem tartoznak, ezért a szakemberek sporadikus meteorokként emlegetik őket. Határozottan megkülönböztethetők a műholdaktól és repülőgépektől: gyorsan végighaladnak az égbolton, és az egész jelenség alig tart egy, de legfeljebb néhány másodpercig. Érdekesek lehetnek a nagyméretű meteorkövek, a Vénusznál fényesebb meteorok, amelyek néha annyira fényesek, hogy az égboltot akár néhány másodpercre is megvilágítják. Ritka az ilyen jelenség, és nagy szerencse kell hozzá, hogy hasonló élményben legyen részünk. Ha véletlenül sikerül mobiltelefonnal rögzítenie egy-egy meteorkő mozgását és a lehető legpontosabban (például GPS-szel) meghatároznia a helyét, a bolygóközi anyagok osztályának tudományos munkatársai hálásak lesznek, ha a videót elküldi a Cseh Tudományos Akadémia Csillagászati Intézetének: http://www.asu.cas.cz.

 

franck muller replica omega replica orologi replica

A jelenségek leíráskor mindig az érvényes időt adjuk meg: a közép-európai vagy a közép-európai nyári időt. A képzeletbeli égbolton az égitestek látszólagos távolságát fokokban közöljük. Gondoljunk arra, hogy a Hold vagy a Nap orsójának átlagos szöge fél fok. Ha például az égitestek kölcsönös helyzeténél meghatározzuk az égtájat, tudatosítsuk, hogy az égboltra alulnézetből tekintünk - azért van a nyugat jobbra, a kelet balra, vagyis a földrajzi térképhez képest ellenkező irányban. Az égbolton az észak felfelé, a dél lefelé van.

  

 

mi ez?

Szépasszony Lunáris kalendáriuma

A Hold fázisváltozásainak több évszázados megfigyelése alapján alakultak ki azok a mindennapokra szóló szabályok és gyakorlati tanácsok, amelyeket a holdnaptár 2022. évi kiadásából megismerhetünk és alkalmazhatunk.

A kiadvány egy asztali naptárból és egy olvasókönyvből áll. Az asztali naptárban nyomon követhetjük a Hold aktuális állását, és ennek megfelelő életviteli tanácsokat kapunk. Weblapunk tetején ezt a naptárat mutatjuk be korlátozottan. Az olvasókönyv elején változatos érdekességekről találunk írásokat; a második részében pedig egy havi bontású kalendáriumot, és hónapokhoz tartozó földművelési és kertészeti tanácsokat olvashatunk.

Az ez évi könyv kiemelt témája: Szeresse önmagát

A könyv részletes tartalma és egy korlátozott ízelítő a „Tartalomjegyzék” menüpont alatt érhető el.
 rendelés

  • Szállítási költségek:
    • postai utánvét: még nem ismert
    • személyes:ingyenes
  • Személyes átvétel címe:
    • ETC Kft 1037 Bp., Csillaghegyi út 19-21.
akció

Megrendelő neve:
Email címe:
Telefon:
Címe:
Átvétel módja:
Megjegyzés:
Cynthia Tested! Valid CSS! Valid XHTML 1.0 Transitional