Szépasszony Lunáris Kalendáriuma 2018

13141516171819
HétfőKeddSzerdaCsütörtökPéntekSzombatVasárnap
SzilviaAlízAlbert, LipótEdmond, ÖdönHortenzia, GergőJenőErzsébet, Liza
A cukorbetegség világnapjaA költészet napjaNemzetközi diáknap
November 2017
Jógaböjt


Szervezetünk számára megkezdődik
a biológiai tél - a vese és a húgyhólyag érzékennyé

C
Újhold 12:42
Ekkor legmagasabb a dagály.
Böjtölünk, mert egészségesek akarunk maradni.
Álmokban és szeretetben semmi sem lehetetlen.
Arany János
válik.
haircutforce_fallgassingirrigationwashingforce_fall
SzűzMérlegSkorpióNyilas
föld-gyökérlevegő-virágvíz-levéltűz-termés

A Mérleg a vesére, a vértisztításra és a testnedvek egyensúlyára hat.

 

tartalomjegyzék

Januári égbolt

 

Január 4-én 13 órakor a Föld napközelben van: 147 105 000 km-re a Naptól. A Kvadrantidák meteorrajt január 3-án kora reggel északkeleten figyelhetjük meg. Az újhold után két nappal lévő Hold esti keskeny sarlója már nem fogja zavarni a megfigyelést Az éjszakai égbolton estétől a Jupiter dominál, amely az ekliptika legmagasabb pontján fényesen világít. Január 5-én oppozícióban van a Nappal, és csak hajnalban nyugszik le A bolygó az Ikrek csillagképben érdekes csoportot alkot a Castorral és a Polluxszal. A hónap végén a Merkúr délnyugaton este gyengén világít. Éjfél után a horizonton keleten feltűnik a Mars a Szűz csillagkép közepén. Reggel délkeleten csatlakozik hozzá a Szaturnusz a Mérleg csillagképben. Az év elején az esti égbolton alacsonyan megfigyelhetjük a Vénuszt, s január végén keleten hajnalban mint hajnalcsillagot látjuk Az Orion téli csillagkép délen 22 órakor delel, az éjszakai égbolt legfényesebb csillaga, a Szíriusz pedig délen 23 órakor világít. A Tejút délről észak felé húzódik, és az Orion nem messze halad tőle. Az Oroszlán csillagkép este keleten mutatkozik meg, s előrejelzi a tavasz közeledtét. 3 órakor a Nagy Göncöl csillagaival éri el a csúcspontot. A Hold keskeny sarlóját röviddel újhold után január 2-án este láthatjuk alacsonyan délnyugaton a Bak és a Vízöntő csillagkép között. A Hold sarlója az utolsó negyed és telihold között január 11-én 20 órakor magasan délen az Aldebaran és a Bika csillagképben a Fiastyúk között halad. A Hold január 12-én 17 órakor a Bika csillagképben az Aldebarantól északkeletre és a keleti égbolt felett világít A Hold és a Jupiter konjunkciója az Ikrek csillagképben január 15-én 4 órakor következik be A telihold után egy nappal levő Hold abban az időben a nyugati zenit felett lesz. Ugyanazon a napon 22 órakor a Hold a Castor és a Pollux felől mozog az Ikrek csillagképben - a jelenség magasan dél felett látható. A Hold konjunkciója a Regulus csillaggal az Oroszlán csillagképben január 19-én 4 órakor figyelhető meg. A Hold a Mars bolygóval és a Szűz csillagkép Spica csillagjával január 23-én 4 órakor alkot csoportot. A fogyó Hold sarlóját január 26-án 5 órakor a Szaturnusztól balra és az Antarestől jobbra figyelhetjük meg

 

Egészség

 

A hagyományos kínai orvoslás szerint januárban a legnagyobb teher a húgyhólyagra nehezedik. A vizeletkiválasztó rendszer leggyakoribb betegsége a bakteriális fer­tőzés amely főleg a húgyhólyagot (cistitis) és a húgyvezetéket (uretritidis) érinti. A gyulladást legfőképpen az E.coli baktérium okozza, amely az emésztőrendszer­ben él, innen kerül a húgycsőbe, majd ott szaporodik. A férfiakkal összehasonlítva a nőket ez a fertőzés ötvenszer gyakrabban sújtja mert húgycsovük hossza csak 5 cm szemben a férfiak 20 cm-es húgycsövével. További fontos tényező a végbél és a hüvely közelsége.

 

Megelőzés

 

• legalább 8-10 pohár vizet igyon meg naponta, hogy átmossa a kiválasztó rendszert és a baktériumok távozzanak. Ez különösen az idős férfiaknak fontos;

• gyulladás esetén jó a csalán- és a medvehagy- ma-tea. A következő hasznos gyógynövény a böjtfű tinktúra formájában;

• égéskor és kellemetlen érzéskor segít az ülőfürdő például kamillából vagy cickafarkból;

• megelőzésként jó a vörös áfonya, amely savassá teszi a vizeletet és megakadályozza, hogy a baktériumok megtapadjanak a húgyhólyag nyálkahártyáján. A vizelet savassá tételéhez a C-vitamin is hozzájárul;

• a kanadai gyömbér és a bíbor kasvirág erősítheti az immunrendszert, ezzel csökkenti a húgyhólyaggyulladás kockázatát. Egyidejűleg lehet alkalmazni 1-2 pohárral naponta.

 

 

A tapasztalt földműves, kertész és méhész

 

A mezõn és a réten. Kihordani a trágyalevet; kitisztítani az iszapot a halastóból; összegyûjteni és kihordani az istálótrágyát. Szétkaparni a hófúvásokat; kijavítani a barázdákat és vízelvezetõ csatornákat, elvezetni a vizet. A köveket összeszedni, bozótot irtani. Az öntözõárkokat megvizsgálni. Ha nem fagy, a szántást megismételni.
A komlóban és a szõlõben. A trágyát kihordani, a trágyalét kilocsolni. Karókat beszerezni és készíteni.
A kertben. A melegágyat kijavítani, trágyával feltölteni; a spárgaültetvényt elõkészíteni; az élõsövényt megmetszeni; trágyázni, s ha nem fagy, a trágyát a földbe beásni.
A gyümölcsösben. Összeszedni a hernyófészkeket, levágni a száraz ágakat, megtisztítani az egészségeseket, karókat és hozzá való háncsköteleket készíteni. A fatörzseket nyulak ellen betakarni.
Az udvaron. Kitisztítani az árnyékszéket, megalapozni a komposztálót; fõleg fagyos napokon lent és heremagot csépelni; megigazgatni a krumpli- és répavermeket; háncs- és orologi replica kévekötelet fonni; a magtárban a terményt átlapátolni; a pincét kiszellõztetni és a zöldséget a fagytól megóvni. Jeget hordani, szerszámokat javítani.

A méhesben. A kaptárakat szalmával, gyékénnyel vagy lópokróccal betakarni és a fagytól védeni; ha süt a nap, a kaptárak elé szalmát rakni, hogy a méhek tisztálkodjanak.

 

...

 

További részletekhez rendelje meg a kalendáriumot!

mi ez?

Szépasszony Lunáris kalendáriuma

A Hold fázisváltozásainak több évszázados megfigyelése alapján alakultak ki azok a mindennapokra szóló szabályok és gyakorlati tanácsok, amelyeket a holdnaptár 2018. évi kiadásából megismerhetünk és alkalmazhatunk.

A kiadvány egy asztali naptárból és egy olvasókönyvből áll. Az asztali naptárban nyomon követhetjük a hold aktuális állását, és ennek megfelelő életviteli tanácsokat kapunk. Weblapunk tetején ezt a naptárat mutatjuk be korlátozottan. Az olvasókönyv elején változatos érdekességekről találunk írásokat; a második részében pedig egy havi bontású kalendáriumot, és hónapokhoz tartozó földművelési és kertészeti tanácsokat olvashatunk.

Az ez évi könyv kiemelt témája: Hogyan tegyünk rendet magunkban, az agy és a gondolkodás.

A könyv részletes tartalma és egy korlátozott ízelítő a „Tartalomjegyzék” menüpont alatt érhető el.
 rendelés

  • Szállítási költségek:
    • postai utánvét: ~2320 Ft
    • személyes:ingyenes
  • Személyes átvétel címe:
    • ETC Kft 1037 Bp., Csillaghegyi út 19-21.
akció
Megrendelő neve:
Email címe:
Telefon:
Címe:
Átvétel módja:
Megjegyzés:
Cynthia Tested! Valid CSS! Valid XHTML 1.0 Transitional