Szépasszony Lunáris Kalendáriuma 2018

13141516171819
HétfőKeddSzerdaCsütörtökPéntekSzombatVasárnap
SzilviaAlízAlbert, LipótEdmond, ÖdönHortenzia, GergőJenőErzsébet, Liza
A cukorbetegség világnapjaA költészet napjaNemzetközi diáknap
November 2017
Jógaböjt


Szervezetünk számára megkezdődik
a biológiai tél - a vese és a húgyhólyag érzékennyé

C
Újhold 12:42
Ekkor legmagasabb a dagály.
Böjtölünk, mert egészségesek akarunk maradni.
Álmokban és szeretetben semmi sem lehetetlen.
Arany János
válik.
haircutforce_fallgassingirrigationwashingforce_fall
SzűzMérlegSkorpióNyilas
föld-gyökérlevegő-virágvíz-levéltűz-termés

A Mérleg a vesére, a vértisztításra és a testnedvek egyensúlyára hat.

 

tartalomjegyzék

Kalandozás az égbolton

 

El lehet egyáltalán igazodni abban a távoli, fénylő világban, amely éjszakánként tekint le ránk az égbolt különböző pontjairól? Fogadjanak meg néhány jó tanácsot, hogy „ne tévedjenek" el az égbolton.

 

Az égbolt térkép

 

Ha most ismerkedünk a csillagos éggel, a legnagyobb segítséget egy forgó térkép nyújt. Jól áttekinthető kis térképről van szó, amelynek szélén adatsor van. Fedőlap takarja le, van rajta egy kivágás, nevezzük ablaknak, amely az égbolt épp látható részét mutatja. A fedőlap szélén időmutató van (közép-európai, esetleg nyári idő szerint). A térkép elfordításával órára és percre pontosan beállítjuk a dátumot, s a fedőlap „ablakában" az égboltnak az a része jelenik meg, amely az adott órában és percben éppen látható. Most már csak keresgélni kell.

 

A keresésnél tudatosítanunk kell, hogy minden csillagtérkép alulnézetből mutatja az égboltot. Elméletben vagy a valóságban a fejünk felett tartjuk. Az „ablak" közepén az égbolt zenit körüli része látható. Az „ablak" széléhez közel találjuk meg azokat a csillagokat, amelyek nincsenek túl magasan. Az „ablak" körül vannak a világtájak jelei. Az egész térképet - a fedőlappal együtt - úgy fordítsuk el, hogy a világtáj, amellyel szemben vagyunk, a térkép alsó részén legyen.

 

Hogyan fogjunk hozzá?

 

A megfigyelést legjobb északi irányban kezdeni, ahol mindig a Nagy Göncölt vagy a Kassziopeia csillagképet találjuk meg. E két csillagkép között a Nagy Göncöl hátsó kerekének tízenötszörös meghosszabbításánál találjuk meg a Sarkcsillagot, amely északon mindig világít. Aztán északtól távol keressünk további csillagképeket. Ha zavar bennünket az éjszakai fény, a fényes csillagok keresésére összpontosítsunk. Jegyezzük meg, hogy a térkép szélén lévő déli csillagképek kissé deformáltak, szélesebbek a valóságosnál. Ennek az a magyarázata, hogy az égbolt félgömb alakú, de a térkép kiegyenesítve ábrázolja. A kezdő vizsgálódót gyakran megtéveszti, hogy a csillagképeket a térkép szerint kicsiknek gondolja, és meglepődik, amikor meglátja, milyen nagyok a valóságban.

 

Délen a csillagképek éjszaka lassan balról jobbra, keletről nyugatra mozognak. Ezt a mozgást a forgó térképen is utánozni tudjuk. Ennek a mozgásnak ugyanaz az oka, mint a Nap mozgásának: a Föld ellenkező irányú - nyugatról keletre irányuló - forgásával jön létre. Holdfényes éjszakákon a fényesebb égitesteket a Hold környékén is kereshetjük, amint azt majd minden hónapban az égbolt leírásában rögzítjük.

 

Ha már ismerjük a fő csillagképeket, jó térkép segítségével megkereshetjük az éjszakai égbolt részleteit is. A csillagtérképen megtalálunk minden csillagot és egyéb objektumot, amelyet jó viszonyok között a jó szem észrevehet. A térkép újabb változata még a színházi távcsővel is látható gyengébb csillagokat is ábrázolja.

 

Nem valószínű, hogy az égen fényes szupernóva, explodáló csillag jelenik meg. A második évezredben csak három ilyen eset volt: 1054-ben, 1572-ben és 1604-ben. Ám ezt sem lehet teljesen kizárni, mert az utolsó szupernóva megjelenése óta elég sok idő telt már el.

 

Kitűnő segédeszköz a néhány új mobiltelefonba beépített csillagképkereső program, például a GoogleSkyMap mobiltelefonba installált Android operációs rendszer. Az égboltnak pontosan azt a részét mutatja, amely felé a mobiltelefon kameráját fordítjuk.

 

Az égbolton azokat a fényes csillagokat is felfedezhetjük, amelyek a térképen nincsenek feltüntetve. Csaknem biztosak lehetünk azonban abban, hogy nem csillagokról, hanem bolygókról van szó. A nappálya, az ekliptika közelében szabadon mozognak. Megtalálhatjuk őket az állatkör valamelyik csillagképében. Hogy mikor és hol figyelhetők meg, az egyes hónapok leírásából tudhatják meg. Szabad szemmel öt bolygót láthatunk: a Merkúrt, a Vénuszt, a Marsot, a Jupitert és a Szaturnuszt.

 

A műszaki civilizáció objektumai

 

Készüljünk fel arra is, az égitesteken kívül a műszaki civilizáció objektumait is meglátjuk az égbolton. A magasan közlekedő repülőgépek néha teljesen hangtalanok. Rendszerint fényeikről, szürkületkor pedig az erős kondenzációs csíkokról ismerhetjük fel őket, amelyek a repülőgépek mögött „üstökösként" húzódnak. Vizsgálódásunkkor biztosan több műbolygót is felfedezünk. Ezek mozgó csillagoknak látszanak. Minden irányba repülnek, valamelyik megváltoztatja a fényét, valamelyik stabilan világít. A nemzetközi űrállomás sokszor erősebb fényt bocsát ki, mint a Vénusz, s néhány perc alatt végigsuhan az égbolton. Az Irídium műhold sokszor több másodpercre fényessé válik, amit nemcsak éjszaka, hanem napközben is lehet látni. Legtöbb bolygót a nyári napforduló idején látunk, amikor a Nap észak felől megvilágítja őket. Nem számítjuk ide az égboltot díszítő fényfoltokat, a távoli diszkók reflektorfényeit. A fényes bolygók láthatóságáról a www.heavens-above.com honlapon tájékozódhat azután, hogy megadja pontos tartózkodási helyét.

 

mi ez?

Szépasszony Lunáris kalendáriuma

A Hold fázisváltozásainak több évszázados megfigyelése alapján alakultak ki azok a mindennapokra szóló szabályok és gyakorlati tanácsok, amelyeket a holdnaptár 2018. évi kiadásából megismerhetünk és alkalmazhatunk.

A kiadvány egy asztali naptárból és egy olvasókönyvből áll. Az asztali naptárban nyomon követhetjük a hold aktuális állását, és ennek megfelelő életviteli tanácsokat kapunk. Weblapunk tetején ezt a naptárat mutatjuk be korlátozottan. Az olvasókönyv elején változatos érdekességekről találunk írásokat; a második részében pedig egy havi bontású kalendáriumot, és hónapokhoz tartozó földművelési és kertészeti tanácsokat olvashatunk.

Az ez évi könyv kiemelt témája: Hogyan tegyünk rendet magunkban, az agy és a gondolkodás.

A könyv részletes tartalma és egy korlátozott ízelítő a „Tartalomjegyzék” menüpont alatt érhető el.
 rendelés

  • Szállítási költségek:
    • postai utánvét: ~2320 Ft
    • személyes:ingyenes
  • Személyes átvétel címe:
    • ETC Kft 1037 Bp., Csillaghegyi út 19-21.
akció
Megrendelő neve:
Email címe:
Telefon:
Címe:
Átvétel módja:
Megjegyzés:
Cynthia Tested! Valid CSS! Valid XHTML 1.0 Transitional